2013. október 2., szerda

Nem Agave.. Algarve!! - avagy nyaralás kettős olvasatban

A legesleghosszabb eddigi bejegyzés, figyelem, nagy levegő...

#1 -A Pozitív
Szombaton még babaúszás (egyben évnyitó szessön) pihi és pakolás. Másnap reggel már csak lehordtuk a cuccokat a kocsiba, szendvicseket gyártottunk az útra és megindultunk délnek. Bálint is vidám, hátul elnézelődik, néha énekelget. Egyre melegebb van, két megállás után kilyukadunk Algarve-ban. Juhhúúú, van vagy 30 fok, nulla felhő, gyönyörű növényzet, az autópályáról látszik az óceán. Nyaralók és villák mindenhol, a levegőnek is más az illata, itt-ott kérgétől megfosztott parafák. Megérkezünk a szálláshoz, egy kis apartmanunk van, mindennel felszerelve. Irány a medence, mindannyian csobbanunk, Bálint először a babamedencében fröcsköl, majd velünk lubickol a nagyban. Este még lerohanunk az óceánhoz, hogy napfényben lássuk a sárga homokkő falakkal körbevett öblöt. Nagy alvás, másnap írány a bíííícs.


Hosszan úszunk a vízben ami sok éves rekordot döntően meleg, kicsit snorkelezünk. Ebéd a helyi étteremben, délután csendes pihenő, majd medencézés. Másnap körbeússzuk a sziklákat és egy-egy kis lagúnában bámészkodunk teljesen egyedül és mosollyal az arcunkon merengünk a távolba. Délután megindulunk és elautózunk Lagosba, nászutunk (2007) kedves kis városkájába. Megnézzük a csodás sziklákkal tagolt partot, uzsonnázunk/sörözünk egy kávézóban, majd felkeressük a nászutas villánkat. Végigjárjuk a belvárost és felidézzük a kedves emlékeket. Minden öröm és boldogság. Bálint kicsit megfázik, semmi komoly, de végül még sikerül plusz egy napot maradnunk, és így csak hétfőn jövünk vissza Portóba, ahol szintén süt a nap, és még csak munkába sem kell menni. Életünk talán legszebb nyaralása volt.


#2 -A Nem pozitív
Egész szombaton pörgünk, tele van a szoba cuccokkal, hogy fog ez beférni a Maxiba, atyaég. Jó szendvicseket majd reggel csinálok, inkább előbb felkelek, csak ne kelljen ma már semmit csinálni. Másnap reggel ezer csomag, be a kocsiba, épphogy elférünk, na mindegy menjünk. Megérkezünk, átvesszük a szobát, ma már úszni sem tudunk az óceánban, na mindegy, majd holnap. Másnap lemegyünk a partra, de alig tudunk kicsit pihenni, mert Bálint fél a víztől, úgyhogy felmegyünk a szállásra. Szinte alig érkeztünk meg, Bálint azonnal megfázott. Napközben nagyon nyűgös volt, nehéz volt elviselni, de aztán rájövünk, hogy egyre rosszabbul van. Második, harmadik este már alig alszunk, mert Bálint éjszaka is szörcsög, nincs nálunk orrszi-porszi, így nem tudjuk kiszívni. Fel is riad gyakran. Következő nap már lázas is, nem igazán hat a lázcsillapító. Elmegyünk a legközelebbi orvoshoz egy másik városba. Egy spanyol orvos nézi meg Bálintot, de meg sem hallgatja, majd felír egy másik lázcsillapítót és elengedi. Otthon egyre magasabbra szökik a láza, nem hogy enyhülne. Egész nap aggódva figyeljük, majd még este visszamegyünk az orvoshoz. Most egy másik doktor fogadja, meghallgatja és elhúzza a száját. Beutal minket a sürgősségi gyermekosztályra. Irány a kórház egy még messzebbi városban. Ott töltünk vagy két órát, és tüdőgyulladást diagnosztizálnak Bálintnál... Kap antibiotikumot és hazamegyünk. Szegényke teljesen kimerült, alig kap levegőt. Este nem alszunk, őt figyeljük, még mindig fölfele megy a láza, nem hat az orvosság, az utolsó adagot már le sem tudja nyelni, visszahányja. Zihál, alig kap levegőt. Már borogatjuk a végtagjait is, de semmi, 39,5... Reggel 3 körül nem bírjuk tovább, próbálunk orvost kihívni, de nem sikerül. Kapunk valami számot, amit felhívva próbálnak orvosi tanácsot adni. Aztán hajnal 4-kor már annyira sem bírjuk, a gyerekkel visszarohanunk a sürgősségire. Ott kap sorszámot, majd felkeltik az orvost, aki megnézi, maszkon kap oxigént és inhalál, mellette lecserélik az antibiotikumot és egy másikat kap egy kanülön át a kezébe. Reggel valamikor én is bemehetek hozzájuk a váróból, akkor a másik kezéből vesznek vért, kiderül hogy valami baci, úgyhogy folytatják az antibiotikumot. Majd nemtudommikor közlik, hogy felveszik az osztályra. Akkor már ágyban fekszik és feltolják azon a pediátriára.


A napot ott töltjük vele. Este átköltözöm egy másik apartmanba, mert az előzőben lejárt a foglalásunk és teltház van. Verus bent "alszik" a kórházban Bálint mellett egy széken. Másnap közlik, hogy még bent tartják. Naponta kap egy újabb kanült mert az előző eldugul vagy kihúzódik. Verus hazamegy pár órára aludni, én a gyerekkel vagyok. Este én "alszom" bent, Verus másnap reggel korán bejön, én hazamegyek pár órát aludni. Közben kiderül, hogy hazaengedik Bálintot, úgyhogy visszamegyek a kórházba és elhozom őket. Délután összepakolunk és este alvóidőben beszállunk az autóba, és megindulunk. Mindkettőnk hulla fáradt, én energiaitalt iszom egész úton, ami persze a kimerültségtől jelentkező hasmarsnak különösen jót tesz... Hétfőn hajnalban érkezünk vissza Portóba, két teljesen lerobbant szülő és egy beteg baba. Nem vagyok képes bemenni dolgozni, csak kedd dél körül. Addigra Portóban nyálkás, ködös, esős idő van. Életünk talán legrosszabb nyaralása volt.

Develnemkezdünkmondatot minden rosszban van valami jó is, nos nézzük csak:
- Az első két nap csodálatos volt, plusz visszatérhettünk a nászutunk helyszínére és kicsit nosztalgiázhattunk
- A kórházban mindenki nagyon kedves volt, külön dietetikus rögzítette miket ehet Bálint és személyre szabottan, egyenesen névre szólóan főztek neki!! Plusz mi is kaptunk egy kupont, amivel napközben lemehettünk ebédelni és vacsizni az orvosi menzára
- Péntek délután egy bohóc járja végig a gyermekosztályt, Bálint is kapott tőle egy lufit:


- Egy kütyütől világított Bálint lábujja:


- Távozáskor felszereltek mindennel, így vasárnap lévén nem kellett ügyeletes patikát hajkurásznunk
- Az utolsó nap egész nagy hullámok érkeztek, ami amúgy is ritka ott délen, így még egy kis bodysurf-re is maradt idő, sőt a lifeguard kétszer is kizavart, ami meg (mivel egyáltalán nem voltam veszélyben) ugye menő
- Az utolsó megkezdett napot nem számlázták ki a szálláson és nagyon együttéreztek velünk

És végül: ez mindkét olvasatban megállja a helyét:


További képekért (inkább pozitívak) ide érdemes kattintani: Algarve 2013 album

Azóta Bálint meggyógyult, ma volt dokinál, ő meghallgatta és minden normális. Utolsó mérése óta (sőt a kórházihoz képest is) nőtt és hízott is. Erős kis fickó ez...

2 megjegyzés:

  1. Ez a romantikus-vígjáték / pszicho-horror kombó egyszerűen ZSENIÁLIS! :) Na persze úgy, hogy tudtam, hogy jó vége lesz, mert már szóban hallottam a horror részeket.
    Egy dolgot nem vágok csak, a pina hogy negatív?

    VálaszTörlés
  2. Azért szerintem bizarr lehet egy kertészeti áruház ahol pinák szolgálnak ki...

    VálaszTörlés