2013. szeptember 29., vasárnap

Portugálok: intelligenciá sprt tvrt kvrtko

Párszor már azt hiszem elhangzott a blog keretein belül, hogy a portugál egy kedves nép (na jó 2 év távlatában azért már ez is kicsit finomításra szorul: szóval még mindig a legkedvesebb nép úúúgy nagyáltalában összehasonlítva az eddig általunk megismertekkel...). Lényeg a lényeg, kedves nép, de azért elég bárgyú, már-már bugyuta. Ha ezt a jövőben valaki majd megkérdőjelezi előttem, nos arra az esetre innentől kezemben az aduász!!!! Hónapok óta erdőtüzek vannak mindenhol, egész Portugáliában. Sokáig azt hittem, hogy ezek gondatlanság következményei, elejtett csikk stb. a száraz erdőkben. No de nem így van kérem. Ezek garázda tüzek, méghozzá tudatosan elindított tüzek, mindenféle magyarázat van rá, hogy így lázadnak a kormányzat ellen, akinek rossz a tűzvédelmi politikája (meg úgy az egész politikája), meg így olcsóbb a leégett fa kitermelése és így a tűz bizonyos embereknek nagy üzlet stb-stb. Akárhogy is van igazából, azért a lényeg az, hogy a szerencsétlen egyfogú barom kiábrándult vagy frusztrált és kimegy a mellette lévő erdőbe, jól felgyújtja azt, majd szépen hazasétál és befekszik a kanapéjába. Good luck!!!! Számomra kicsit olyan ez, mint a székely meg a fia mikor fát vágnak... Mindamellett ezek az arcok azért a hírek szerint nem agysebészek, és igazságügyi orvostanhallgató is csak egy-egy akad köztük, majd fogják és rágyújtják az erdőt a szerencsétlen minimálbéren élő vagy önkéntesként dolgozó tűzoltókra. Kiemelném, effektíve rágyújtják, már állítólag min. 5 tűzoltó halt meg munka közben (amit hetek óta 24 órában olt...) úgy, hogy oltás közben vmi félresikerült anyaszomorító egy másik irányból is tüzet gyújtott!!!

Na kérem, ha nekem valaki ezek után azt mondja hogy a portugál az okos, akkor én aztat nem hiszem el kérem. STOP.

Az algarvi leutazásunk alatt egyébként áthaladtunk egy zónán, ahol min. fél órán át erős füstszag terjengett. Mindez pedig autópályán történt, azaz a fél óra alatt kb 120 km/h-val mozogtunk... Azért nem irigylem azokat, akik ilyen helyen laknak...

Az óceáni szél néha egészen az öbölig elhozza a füstöt, ezt példázza az alábbi kép, ahol a napocskát nem felhő, hanem füst takarja:


2 megjegyzés:

  1. Ausztráliában is nagy divat rágyújtani az amúgy is égő bushfire-re még egyet, állítólag itt inkább elmebetegségek állnak a háttérben (pirománia, stb.)

    VálaszTörlés
  2. Jajj de butus vagy Peti, az nem bushfire, hanem bushman!!! Node nem is ez a lényeg, abban igazad van, hogy vszg az itteni gyújtogatók is szefósok azért, nem is kicsit...

    VálaszTörlés