2011. október 2., vasárnap

Omlete mista

Egy kis gasztro-blogbejegyzés...

Az itteni specialitások természetesen túlnyomó többségükben a halak. Azok közül is a legtipikusabb a tőkehal, itteni nevén bacalhau. Ezt tömegesen halászták az Ibériai-fsz környékén és Portugália legfőbb export cikke (volt), a parafa mellett. Ettől a sózott haltól bűzlik az összes itteni szupermarket. Szerintem felejthető, kicsit kemény és száraz a húsa. Hál'istennek mostanra annyira lehalászták, hogy Norvégiából kell importálniuk, így felment az ára, ennek megfelelően a legtöbb halétel már nem ebből készül... A bacalhau a braz egy ehető formája, amiben reszelt burgonyával van egybe sütve.



A másik híres turistáknak való ínyencség a francesinha, ami egy öööööö kicsit beazonosíthatatlan valami, Kiss Úrnak és Ivánkónak ajánlom, mert valahogy úgy épül fel, hogy két kenyérszerű réteg között van egy nagy steakhús (errefele minden steak véres és cipőtalpszerűen rágós), némi kolbász-féle, plusz sonka, vastag réteg sajt (Dani te ezt kidobhatod...) meg némi trutymó (besamel szerű cucc) és az egész meg van locsolva valami pirosas szafttal. Néha tojás is borítja. Szigorúan olajos sültburival fogyasztandó (ez jár is hozzá). Íme:



A vad bulik utáni energiaforrás az itteni hot-dog (vö. mitrajet Brüsszelben), a cachorro, asszem ez is brazil koppintás (mint az összes többi "helyi" dolog). Specialitása, hogy apróra reszelt sültburi van benne, ami szerintem nagy királyság, az egyedüli baja a benne sunyin meglapuló virslinek kikiáltott szégyen!!! Józanul ne nagyon próbálkozzunk vele!!



Ami viszont a kedvencem, hogy az itteni népek omlett-imádók és ennek megfelőlen nem csak reggelire lehet omlettet venni, hanem egész nap, akár éjfélkor is!!!! Juhhhhúúúú, annyira utálom, amikor ki van írva, hogy rántotta és egyéb reggeli csak 13.00 óráig... De ha én rántottát akarok enni???!!! Persze itt nincs jó kis hagymás kolbászos baconos cucc, de én a sonkás sajtos omlettel, itteni nevén omelete mista-val is nagyon jóban vagyok, amihez jár egy kis sali plusz a szinte elkerülhetetlen sültkrumpli.

Álljon itt végül egy általam elkövetett, amerikai filmekből ihletett giga-csúcs omelete mista-szerű csoda (ők nyilván nem szórják meg pirospaprikával):



Jó étvágyat!!

4 megjegyzés:

  1. Ha ket ev utan belefasulsz a feherje membranositasaba akkor itt a Halleren egy kapualjban nyithatnal egy omlettes-reggelizos-nonstop helyet. Vegul az is feherje muvelet, csak nem mikro hanem inkabb makro eljarast igenyel, de ebben a kemiaban en nem vagyok jartas.
    A nep egyszeru nyelven szolva: jol nez ki a rantottad.

    VálaszTörlés
  2. jajjjjjjjj, ilyen kajákat kell ennünk?!?!? jaajjjjjjjjj!!! meki van? : ))))

    VálaszTörlés
  3. Tesóka ez nem is olyan rossz ötlet, és akkor végre más hozzám hasonló tévelygők is tudnának mondjuk délután 4-kor omlettezni. Hmmmm.

    Mi van Anita nem keltette fel az érdeklődésedet az itteni kaja-felhozatal?? Amúgy visszaolvasva tényleg inkább negatív az outcome, de igazából a halételek (meg egyéb tengeri cuccok) nagyon finomak, leszámítva a bacalhau-t... :) Ha meg húsevők vagytok (márpedig azt tudom hogy a Dani igen), akkor jó lesz itt nektek.

    VálaszTörlés
  4. : ))))))
    csak vicceltem. engem sosem kell komolyan venni! csak néha : ))))

    VálaszTörlés