2014. június 25., szerda

30 nap

"Ellep a mélabú,
Elönt a méreg,
Csak pár hét van hátra,
A fene egyé meg..."

(Joao Santos Silva Vieira Pires de Carvalho)


Pár hét van hátra itteni (reméljük nem evilági, csak portói) életünkből... Mivel alapvetően nagyon szerettünk itt élni, gyűjtöttem egy listát (ami még lehet, hogy utólag bővülni fog), hogy mi az amiket NEM fáj itt hagyni. Ezzel mintegy megkönnyítendő a búcsút.

1) Eső eső esŐ ESŐ... SOHA többé nem akarok esőt!!!!!! Azt itt nem lehet tolerálni, és a közhiedelemmel ellentétben nem pár hétig, hanem úgy nagyjából 6-7 hónapig esik!!!
Ettől a párás óceáni levegőtől amúgy mindenki folyamatosan hurutosan beteg, mi is eddig soha nem látott tüdőbajokkal szenvedtünk, amik hetekig húzódtak és kvázi el sem múltak teljesen a következőig. Ráadásul Bálint asztmás is és gyakran előjött nála a roham. Szóval ez a" jó kis sós óceáni levegő majd jót tesz" valamiért nem igazán állja meg a helyét. 

2) Hideg. Általában hideg van, ez a mediterrán ország vagyunk, meg a "sol de Portugal" egy baromság!!! Egy évben kb. két este van, amikor langy időben flipp-floppban lehet mászkálni. A június felét kiskabátban töltöttem!!! És a nagy nyári melegben is pl. este elfér az emberen egy dzseki, plusz a tengerparton izzad az ember, de a kezén egy hideg réteg van...

3) Ehhez kapcsolódik, hogy persze a helyiek TÉNYLEG azt gondolják, hogy ez egy meleg ország, mert a 25 fok nekik már "calor brutal", nem lehet kibírni, így januárban az első kisebb napsütésben bekapcsolják a légkondit!!!! A légkondi szinte MINDIG megy!!! ÁÁÁÁÁáááá, utálom a légkondit, izzadni akarok!!!

A többi az emberekkel kapcsolatos:

4) Az emberek zavarba ejtően nagy része arrogáns és nyomulós. És most nem csak arra gondolok, hogy ha jövök ki az ajtón, simán mellettem belépnek és átfurakodják magukat miközben a "com licencia"-t (é. "ha megengedi") elmormolják, hanem ha nekik kell valami, akkor odajönnek hozzád és agresszíven pusholnak, de ha én kérek valamit, akkor nagyon ráérősek. Folyamatosan felhívják az ember figyelmét arra ha hibázott, még akkor is ha az nem segíti a jövőben a folyamatot és csak figyelmetlenség volt. Én úgy fogalmaztam meg ezt a jelenséget, hogy mindig mindenről az jár a fejükben, hogy "nekem ez jár". A buszosok itt is bunkók, tisztelet a kivételnek, de 100-ból 99-szer ha fut a mammer vagy csávó a busz után és kopogtat az oldalán és a buszos végül megáll, megvárja, kinyitja nekik az ajtót, az említett tuskó felszáll, lepittyenti a jegyét és egy szó nélkül leül. Hámmostmivan, hát elérte, köszönöm???!!! há' minek, neki ez jár!!!

Mellesleg mindenki jófejnek adja ki magát, kellet némi idő, hogy rájöjjünk az "if you need something just tell me" angol mondat helyi jelentése az, hogy "ha problémád van, engem felejts el és old meg egyedül".

5) ha már busz: itt a buszon csak csövik, drogosok és egyfogúak utaznak. A tömegközlekedésnek egyáltalán nincs kultúrája. Amikor havi bérletet veszel (ami minden kéregetőnek van!!!!), gondolom fel kell mutatni az egyfogú igazolványt, és ha azzal nem rendelkezel, akkor azonnal kötelezően egy min. 3-as BMW-vel kell munkába járnod.

6) Papagájság... Hmmm. Errőll nem is nagyon tudok mit írni. Ez rossz. A douchebagneck itt népviselet, meg a kék nejlon puffancs dzseki, amúgy meg a gyerekre is Gant pulcsit kell adni és úgy vonulni a köztereken. Az óra legyen minimum kétszer akkora, mint a fejed, lehetőleg aranyszínű, de a legjobb, ha mindjárt kettőt is felveszel.

7) Az undorítóság is rossz. A sok káposztaleves megteszi élettani hatását, gyakran beleharapok némi kondenzált bélszagba jártamban-keltemben, legyen az egy kis zárt labor vagy egy bevásárló központ, vagy akár a busz. A turházás, köpködés itt valószínűleg néprajzi értéknek számít, mert egyáltalán nem szokatlan, hogy egy ifjú karbafont párból a leányzó elegánsan oldalra csapja a fejét és egy óriásit csulázik. Zsebkendőt itt max az iparművészeti múzeumokban látni, jó hosszan kell krahácsolni, oszt csak kijön az a végén...

8) A végére maradt a már sokszor emlegetett és talán legzavaróbb dolog: a vezetés. Itt nagy a skála a 20-al kecmergő vén papáktól, akik nem látszódnak ki a volán mögül és teljesen váratlanul átjönnek a sávodba, a villogó, seggedbe álló, záróvonalon egyenesen haladó majmokig. Az otthoni SUV-okhoz hasonlóan itt minden autóból kiszerelték az indexet és a piros lámpa is gyakorlatilag csak javaslatnak számít...

Jó hosszú lett és biztos még nem is teljes a lista. Ez majd segíteni fog otthonról, hogy ne fájjon annyira a szívünk... :)

7 megjegyzés:

  1. Ez nagyon érdekes volt :) Kíváncsi lennék van e összefüggés a magas munkanélküliség, általános válság általi jobban meglegyintődés, és a 4. pont között...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyilván ezt nem tudom ennyi idő alatt felmérni, a válság előtt sem éltünk itt, tehát nincs "kontroll kísérlet", de azért ha fogadnom kéne, akkor azt mondanám, hogy mindig is ilyenek voltak. Gyerekkorukban nem tudnak olyat tenni, amiért a szülő akár a hangját felemelné, később sem érik őket olyan atrocitások őket, mint mondjuk Magyarországon: hogyha megjegyzést teszel valakinek és még talán igazad is van, van rá egy olyan 75-86 százalék esély hogy arcon leszel ütve... Amúgy is kvázi bármit megtehetsz itt, senki sem fog szólni, hogy apa ez már sok (mi csak Disneyland-nek hívjuk az országot). Szóval burokban születtek, burokban élnek, nincs aki azt mondja nekik, hogy ha még egyszer mellettem állva zárt térben idefingasz, akkor megcsaplak, vagy hogy most én jövök ki az ajtón b*meg és ha mégegyszer nekem jössz, akkor levállallak... All-in-all, nem biztos hogy ez az egész baj, mert ők egymással nagyon jól elvannak, csak a magunkfajta kelet-közép blokkban szocializálódott egyéneknek túl sok ez... Mondjuk szerintem a kettő között félúton lenne a tökéletes társadalom... (no shit... :))

      Törlés
    2. Ez szerintem nem közép-kelet európai sajátosság... Angliában, Németországban vagy itt simán megbüntetik őket, mert szabály van minden "kihágásra" :) Szerintem a tökéletes társadalom nem is létezik, azt csak kitalálták a politikusok!

      Törlés
    3. Az én fejemben van tökéletes társadalom, a receptje: Mindenki olyan, mint ÉN (persze a csajok őrületesen szépek, de ők is olyanok, mint ÉN!!!) ;-))

      Törlés
  2. A kellet és old persze kellett és oldd, de biztos van még bőven, ez az ASUS termék csodája, ha gyorsan ütsz le két karaktert, akkor azt csak egynek veszi, hát ő okosabb na, neki ez jár!!!! ;-)

    VálaszTörlés
  3. :))) Ahogy az angol mondaná: ez az írás csak megcsinálta a napomat!! :) De nem ám p...!! :)

    VálaszTörlés