2012. július 14., szombat

Tomi és János

Megcsúsztunk ezzel a bejegyzéssel is kérem, hisz' Sao Joao hétvégéje június 23-24. Sao Joao, azaz keresztelő Szt. János Portó patrónusa, így a születésnapján óriási ünneplés van Portó utcáin. Miután a barátokkal/szeretteikkel megvacsoráztak, kitódulnak a Douro partjára és korzóznak. Kis mécsesekkel hajtott ballonokat eregetnek, ezek este betöltik az eget, mint a szentjánosbogarak (hopsz de érdekes a hasonlat), majd éjfélkor tűzijáték közepette egyensúlyoznak egy lábon a tömegben és versenyeznek a szabadon repülő oxigén-molekulákért, majd aki túlélte megindul a folyó mentén és elsétál a torkolatig, miközben gumi kalapácsokkal ütögetik egymás fejét (egyszerűen senki nem tudta megmondani, hogy ez a hagyomány minek a szimbóluma), illetve valami nagy hagyma-szerű növényt dugnak egymás arcába (jelentése: ld. feljebb zárójelben). Közben bőven fogy a sör, meg a sült szardínia. Az ünnephez tartozik még valami bazsalikom-szerű cserepes növény beszerzése is (jelzem ennek a jelentése sincs meg senkinek). Az este hajnalban ér véget (ez biztos valami költői xillabulon) a tengerparton, ahol megnézik a napfelkeltét, s a bátrak meg is mártóznak. Na mi nem voltunk bátrak, csak egy kerti partyt vállaltunk be Verus munkatársaival a Fluvial kertjében, majd kicsit korzóztunk. Mindebben társunk volt Tomi is, akit megfűztünk, hogy erre a 7végére csatlakozzon hozzánk.

Ő felautózott úgy 10 óra alatt:
(Szemfülesek a képen két magyar rendszámra bukkanhatnak)






 S. Joao ünnepe előtt kicsit városnéztünk:


Majd hétfőn újdonsült TomTomjával (értitek Tomi és TomTom) hazaautózott, de annyira ismerte az utat, hogy végül be sem kellett kapcsolnia a kütyüt ;-) (bocs, ez belső poén)

Teljes lázban égett, hátha Pötty akkor kívánja meg a friss óceáni levegőt, amikor ő itt van, de sajnos ez nem jött össze, sebaj Tomi, talán majd a másodiknál, vígasztaljon (legalább téged) az, hogy még mindig odabent foglalatoskodik...

3 megjegyzés:

  1. Őrületesen sok az egybeesés itt is. Majd nézz vissza a mikooly.com-ra, ott fény derült még egy, még a korábbiaknál durvább egybeesésre is!

    Ja, és még ezt is találtam: "A néphit szerint Szent János (Szent Iván) napjának estéjén, június 24-én a földben rejlő kincs tűzláng fel­csapásával jelzi magát, s ahol a láng felcsap, csak keresni kell, s a földben megtalálható a kincs.
    A szentjánosbogár Szent János napja táján röpköd és világít a légtömegesebben. Tehát a Szent János éjszakáján kincset kereső emberek könnyen találtak »tüzet«; ha közelebbről megnézték, csalódva hagyták ott, mert kincs helyett
    fénylő bogarat találtak. A szentjánosbogár név
    alkalmasint így született meg."

    VálaszTörlés
  2. De hát a szentjánosbogár nem tűz Miklós!!

    VálaszTörlés
  3. Hát éppen ez az! Nem tűz, hanem világít!!

    VálaszTörlés